Na een twee uitdagende recepten (gevulde pasta en groentebrood) is het nu tijd voor iets eenvoudigs. Deze vijgenrolletjes zijn verrassend lekker en passen heel goed bij een kaasplankje.
Serveer er het liefst een (Italiaanse) schimmelkaas bij (bv. gorgonzola) en een oude Parmezaanse kaas. Vergeet er niet een glas rode wijn, port of een andere lekkere likeur naar wens bij te schenken. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor 20 stuks
Voor het deeg:
125 gram bloem
50 gram suiker
½ ei (L)*
60 gram boter
½ zakje vanillesuiker
Voor de vulling:
75 gram gedroogde vijgen
25 gram amandelen, geroosterd
snufje kaneel
25 gram (riet)suiker
½ ei (L)*
*voor het hele recept heb je in totaal 1 ei nodig.
Recept
Vegetarisch kerstmenu
☆
Stelline gevuld met pompoen, ricotta en pijnboompitten
☆
Kleurrijk groentebrood met radicchio &
frisse salade met granaatappel en geitenkaas
☆
Kaasplankje met vijgenrolletjes
Meng alle ingrediënten van het deeg door elkaar en kneed het tot een deegbal. Verpak in verhoudfolie en leg een half uur in de koeling.
Doe de vijgen in een keukenmachine en maal fijn. Hak de amandelen fijn (maar groot genoeg om een ‘crunch’ te blijven voelen in het koekje). Meng de amandelen, vijgen, kaneel en suiker goed door elkaar tot je een smeerbaar mengsel hebt.
Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 20 x 20. Verdeel het vijgenmengsel erover en rol op. Wikkel er vershoudfolie omheen en leg 2 à 3 uur in de koeling.
Verwarm de oven voor op 200° C. Haal de rol uit de koeling en snijd er koekjes van van 1 cm dik. Leg ze op bakpier en bak ze circa 10 minuten tot ze beginnen te kleuren.