polpettone di verdure - Dit kleurrijke ‘gehakt’brood ziet er superfeestelijk uit en is dus heel geschikt om als hoofdgerecht op tafel te zetten. Er zitten veel verschillende smaken in; het bittere van de radicchio, het zoete van pompoen en doperwtjes en het hartige van prei.
Nog een aantal tips bij de bereiding: laat alle ingrediënten eerst goed koud worden en goed uitdampen voordat je er een vulling van maakt. Anders heb je kans dat de vulling te slap wordt en het groentebrood uit elkaar gaat vallen. Om dat laatste te voorkomen is het ook belangrijk dat je het gerecht voor het aan te snijden eerst laat afkoelen, dan is hij wat steviger.
Serveer bij de polpettone di verdure een heerlijke salade met onder andere geitenkaas, sinaasappel, granaatappelpitjes en walnoten. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 4 personen
300 gram aardappels
200 gram pompoen
1 takje tijm
150 gram doperwtjes (diepvries)
250 gram radicchio
1 grote prei
2 el parmezaanse kaas
1 el paneermeel
zout en peper
olijfolie
Recept
Vegetarisch kerstmenu
☆
Stelline gevuld met pompoen, ricotta en pijnboompitten
☆
Kleurrijk groentebrood met radicchio &
frisse salade met granaatappel en geitenkaas
☆
Kaasplankje met vijgenrolletjesVoorbereiding (tenminste een aantal uur van tevoren):
Schil de aardappels, snijd in grove blokken en kook ze in circa 15 minuten zacht in gezouten water. Haal eruit met een schuimspaan (zo bewaar je het water om nogmaals te kunnen gebruiken om de doperwtjes in te blancheren). Prak de aardappels fijn met een vork en laat afkoelen.
Kook de doperwtjes een minuut in kokend water en giet af.
Snijd de pompoen in parten (je kunt de schil laten zitten) en leg ze in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie overheen en wat tijm en zout. Schuif in een voorverwarmde oven op 200° C en laat 25-30 minuten garen (de pompoen hoeft niet helemaal zacht te zijn). Snijd de schil eraf en snijd de rest in blokjes van circa 2 cm. Prak de helft een beetje fijn met een vork en laat volledig afkoelen.
Snijd de prei aan één kant in de lengte in zodat je de ‘stroken’ prei uit elkaar kunt halen. Kook de stroken prei 8 minuten in ruim kokend water. Giet voorzichtig af en laat de stroken goed uitlekken in een zeef. Als de prei eenmaal droog is, doe er dan een scheutje olijfolie overheen om plakken te voorkomen.
Was de radicchio en snijd in kleine stukjes.
De polpettone maken:
Meng alle groente goed door elkaar behalve de prei en voeg parmezaanse kaas, het paneermeel, het ei, zout en peper toe. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Vet een stuk bakpapier in met olijfolie. Verdeel hierop de stroken prei in een rechthoekige vorm en zorg ervoor dat de stroken elkaar overlappen (de prei wordt het omhulsel van het brood). Kwast de prei in met een beetje olijfolie.
Verdeel de vulling over de prei en rol voorzichtig met behulp van het bakpapier op. Rol de zijkanten dicht als een snoeppapiertje. Verpak de rol in aluminiumfolie en bak het groentebrood zo’n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.
Laat afkoelen en snijd in plakken.