Dit recept is voor de liefhebber van ambachtelijke producten. Als je graag in de keuken staat en plezier aan hebt, waarom dan niet je eigen worst van maken? Je moet dan wel even op zoek naar de darmen (ik koop een paar meter bij mijn slager) en een manier om ze te vullen: ik heb een worstentuit dat op mijn vleesmolen past.
Ingrediƫnten
Voor 4 personen
300g magere varkenslapjes
300g speklapjes
1 eetlepel mosterdzaadjes
4-6 tenen knoflook, fijngemaakt
3/4 theelepel zout
versgemalen peper
100ml koud water
Recept
Het vlees in heel kleine blokjes snijden (ong. 0,5 cm), het gaat wat makkelijker, als je het even laat opstijven in de vriezer en een scherp mes is een pre. Geen vleesmolen gebruiken, zelfs bij grove maling is het resultaat echt niet hetzelfde!
Het water, zout, peper, knoflook en hele mosterdzaadjes erdoorheen kneden, het water wordt gewoon geabsorbeerd door het vlees. Het vlees een nachtje laten rijpen in de koelkast.
De volgende dag de darmen vullen, niet te strak, maar probeer zo min mogelijk lucht erin te krijgen. De gevulde worsten een uurtje laten drogen: je kunt ze op een schone keukendoel leggen en regelmatig keren, of ophangen.
Mijn oma bakte de worst met een beetje reuzel in een gietijzeren pan in de oven. Ze prikte van tevoren er een paar gaatjes in met de naald, zodat de worsten niet barstten. Ik bak ze op een zacht vuurtje in een pan.
Op de foto staan nog 2 andere soorten worst, met paprika en met verse kruiden en witte wijn.