Pittige vegaburgers
Deze burgers zijn ook heerlijk in een pita broodje met komkommer en knoflooksaus, of als vleesvervanger met groenten en bruine rijst.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 blik kidneybonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
2 el olijfolie
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
3 el havermout
1 el paneermeel
halve tl gemalen komijn
1 tl gedroogde tijm
2 el lijnzaad
klein bosje peterselie, fijngesneden
een beetje bloem, voor het bakken
4 zachte volkorenbroodjessla of bladspinazie, tomaat, rode ui en ketchup, voor erbij
10-20 minuten

Recept

Doe de kidneybonen in een keukenmachine. Verhit één eetlepel van de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalotjes, rode chilipepertje en knoflook zacht. Voeg dit mengsel aan de kidneybonen toe, samen met de rest van de ingrediënten (behalve de bloem). Druk op de pulseknop van je keukenmachine totdat alles goed gemengd is, maar niet gepureerd. Stort het mengsel in een kom en kneed het even door met natte handen. 

Maak (ook met natte handen) vier burgers van dit mengsel. Verhit de andere eetlepel olie in de koekenpan, haal de burgers door de bloem en bak ze in 3-5 minuten per kant bruin. 

Serveer ze op een volkorenbroodje met sla of bladspinazie, tomaten, rode uienringen en ketchup. Lekker met zelfgemaakte frietjes van zoete aardappel!
toegevoegd door PWestbeek