Bruin noten-rozijnenbrood
Dit recept is enkel geschikt voor wie kan genieten van een vaste, zware bruine boterham. Zo eentje van minstens 1,5 cm dik afgesneden waarbij de boterham belangrijker is dan het beleg. Ik kneed het deeg niet zo heel lang met de hand waardoor het niet luchtig is. De rozijnen en de noten kunnen ook weggelaten worden maar deze maken het brood wel extra lekker, bijvoorbeeld met een goed stuk kaas erop. Het is perfect mogelijk om sneden brood in te vriezen zodat je niet elke dag hoeft te bakken en toch dagelijks je eigen broodje hebt.

Ingrediƫnten
Voor 8 personen

1200 gram 9-granen bloem (colruyt)
7 dl lauw water
1 pakje verse gist of ongeveer 1 soeplepel droge gist
50 gram walnoten
100 gram rozijnen 
Langer dan 1 uur

Recept

1. Doe de bloem in een kom.
2. Los de gist op in 7 dl lauw water.
3. Meng het geheel tot je een vast deeg hebt, in het begin is dit nog kleverig aan de handen.
4. Hak de walnoten in stukjes en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het deeg.
5. Kneed het deeg tot een mooi en vast geheel.
6. Leg een handdoek over het deeg en zet deze weg op een warme, tochtvrije plaats voor ongeveer 1 uur.
7. Na een uur is het deeg ongeveer verdubbeld van volume. Kneed het weer goed en maak er een bol van die je in een bakvorm legt.(De bakvorm kan je invetten en bestuiven met bloem of je kan ook een vel bakpapier erin doen.)Laat het deeg met de handdoek erover weer een twintigtal minuten rijzen in de bakvorm.
8. De oven voorverwarmen op 195 graden.
9. Na het deeg in de bakvorm te hebben laten rijzen plaats je het in de warme oven. Het geheel ongeveer 60 minuten laten bakken. Controleer of het binnenste goed gebakken is vooraleer je het brood uit de oven haalt.
10. Het brood uit de bakvorm op een rooster leggen en volledig afgekoeld serveren.
toegevoegd door katrien