Oeufs en cocotte
Een chic recept voor een feestelijke (en toch makkelijke) Kerstbrunch. Ook zeer geschikt als entree (eerste gang) bij een Frans etentje. Paola’s variatie-tips: *Probeer het ook eens zonder spekjes en begin met een eetlepel crème fraîche gevolgd door de lente-ui en de eieren. Maak af met reepjes gerookte zalm en serveer met verse dille in plaats van de gedroogde dragon.

Ingrediënten
Voor 2 personen

boter, om de ramequins in te vetten
2 eetlepels spekjes
klont boter
4 sneetjes ciabatta
1 lente-uitjes, fijngehakt
4 eieren
versgeraspte Gruyère
gedroogde dragon
peper naar smaak, niet te veel (of helemaal geen) zout
20-30 minuten

Recept

  • Oven op 180°C voorverwarmen.
  • Vet de ramequins in met een beetje boter en zet ze in een bakvorm.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan, verdeel ze over de ramequins en doe vervolgens een klontje boter in de pan. 
  • Bak de ciabatta sneetjes bruin en knapperig in 5 minuten per kant.
  • Verdeel de lente-uitjes over de ramequins. Breek de eieren erin, verdeel de kaas over de eieren en breng op smaak met de dragon en de peper.
  • Giet kokend water in de bakvorm, net tot halverwege de ramequins.
  • Zet de bakvorm voorzichtig in de oven en bak de eieren in 13-15 minuten.
  • Serveer met het knapperig gebakken brood.
toegevoegd door PWestbeek