Quiche Lorraine
Als ik deze quiche eet, denk ik vaak terug aan toen ik mijn eerste quiche lorraine proefde in een Franse salon de thé in de Elzas. Serveer de quiche met een groene salade en een Pinot Blanc. Het is ook een perfect gerecht voor een picknick.

Ingrediënten
Voor 6 personen

Voor het deeg
200 g patentbloem
½ tl zout
125 g koude boter, in kleine blokjes
1 geklutst ei
ijswater
½ tl olijfolie, om de vorm in te vetten
Voor de vulling:
250g spekreepjes
250 ml crème fraîche
4 eieren
125 g geraspte Gruyère
mespunt vers geraspte nootmuskaat
Langer dan 1 uur

Recept

Het is het makkelijkst om het korstdeeg in een keukenmachine te maken. In dat geval ga je als volg te werk: doe de bloem samen met het zout en de boter in de kom van je keukenmachine. Druk op de pulseknop totdat het op grove broodkruimels lijkt. Voeg het ei toe en druk weer op de pulseknop totdat het deeg in een bal samenkomt. Voeg zonodig een paar druppeltjes ijswater toe. Meestal is dit niet echt nodig.
Geen keukenmachine? Doe dan het volgende: Meng bloem met zout in een kom. Voeg de stukjes boter toe en wrijf de boter in de bloem met je vingertoppen totdat het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Voeg het ei toe en meng alles met een houten lepel en daarna met je handen. Kneed het deeg terwijl het nog in de kom zit totdat het samenkomt. Als het nodig is, kan je een paar druppeltjes ijswater toevoegen om het deeg wat zachter te maken.
Vorm het korstdeeg tot een dikke schijf, wikkel de schijf in plasticfolie en leg het 40 minuten in de koelkast.
Haal het korstdeeg 5 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven op 180C voor.
Op een met bloem bestoven werkblad, rol je het korstdeeg uit tot een cirkel me een doorsnee van ongeveer 30 cm. Dit doe je als volgt: besprenkel je werkblad met bloem, leg het deeg op je werkblad en draai het een keer om. Begin met uitrollen. Draai het deeg telkens een kwartslag met de klok mee voordat je het uitrolt. Zorg dat de randen bij elkaar blijven door het deeg af en toe tussen je vingers in te knijpen.
Kwast een quichevorm van 25cm lichtjes in met olijfolie en leg het korstdeeg voorzichtig in de quichevorm. Druk het tegen de zijkanten aan en verwijder alle overtollig deeg van de randen met een mes. Met een vork prik je gaatjes overal in het korstdeeg (ook langs de zijkanten).
Neem een stuk bakpapier en verkreukel het. Leg het op de quiche en doe de steunvulling (gedroogde bonen) op het bakpapier. Bak het korstdeeg gedurende 8 minuten. Verwijder daarna de steunvulling en bakpapier en bak het nog twee minuten.
Haal het uit de oven, verhoog de temperatuur tot 200 graden en maak de vulling.
Bak de spekreepjes in 3 minuten in een droge koekenpan. Laat ze daarna in een zeef uitlekken.
Klop de crème fraîche, eieren, kaas en nootmuskaat. Doe de spekreepjes op de korstbodem en giet het romige mengsel er overheen.
Bak de quiche 35 minuten, maar kijk halverwege de tijd om te zorgen dat hij niet te bruin wordt. Als dat wel het geval is, dek hem dan af met een stuk aluminiumfolie.
Haal de quiche uit de oven, laat hem op een rek eventjes afkoelen en serveer met een groene salade.
toegevoegd door PWestbeek