Saltimbocca
Wil je de smakelijke herinneringen aan je Italiëreis weer ophalen? Maak dan zelf dit heerlijke, typische Romaanse vleesgerecht klaar. Als je gasten over de vloer krijgt, kun je het zelfs op voorhand klaarmaken. Gewoon even in de oven opwarmen, en je hebt een heerlijk ovenvers gerecht klaar zonder jezelf die avond in de keuken te moeten opsluiten.

Ingrediënten
Voor 4 personen

450 g fijne kalfslapjes (een 12-tal plakjes vlees)
12 schelletjes prosciutto
150 g geraspte parmigiano
8 dikke vleestomaten
2 sjalotten
1 dikke teen look
1 blikje tomatenpuree of een half brik passata
Italiaanse kruiden: basilicum, oregano, salie, spaghettikruiden
peper en zout
boter
olijfolie
30-60 minuten

Recept


- Pel de tomaten. (Handige peltip: snij een kruisje aan de
onderkant van de tomaten. Leg ze even in kokend water. Daarna komt de schil vanzelf los.) Snij het tomatenvlees in kleine stukjes. 

- Schil de ui en pel de look. Snij beide in kleine partjes.
Gebruik eventueel een lookpers.

- Stoof de uisnippers en lookpulp in verhitte olijfolie.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat een 10-tal minuten stoven. De basis voor een rijke, verse tomatensaus vormt zich stilaan. Kruid al goed af met peper, zout en Italiaanse kruiden.  

- Voeg indien nodig een blikje tomatenpuree of een half brik
passata toe om de saus aan te dikken of aan te lengen. Laat goed inkoken.
 
- Kruid de kalfslapjes met peper en zout en bak ze in boter
in een hete pan, tot ze een krokante bruine buitenkant hebben. 

- Rasp de parmigiano.
 
- Schik de kalfslapjes in een ovenschotel met telkens een
schelletje prosciutto en een halve hand vol geraspte parmigiano tussen.


- Giet de tomatensaus over de kalfslapjes in de
ovenschotel. 

- Werk af door geraspte parmigiano over de ovenschotel te
strooien. Liefhebbers kunnen ook mozzarella gebruiken.


- Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180°C
gedurende 10 minuten. Zet daarna nog een 5-tal minuten de grill op om de kaas te smelten. 

- Serveer met brood of pasta naar keuze, en een handvol
zomerse herinneringen en reisverhalen. Smakelijk!
toegevoegd door Marilisa