Pizza Gorgonzola
Met onderstaand recept wordt het op tafel zetten van zelfgemaakte pizza wel heel makkelijk. Eerlijk is eerlijk, huisgemaakte pizza’s zijn niet helemaal hetzelfde als de echte pizza’s uit Napels. Deze pizza’s worden namelijk gebakken in een houtoven die temperaturen bereikt hoger dan 400° C. Huisgemaakte pizzabodems (vaak gebakken in hete lucht ovens) zijn meestal zachter en meer ‘broodachtig’. Ook lekker? Echt wel! Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 2 personen

Voor het pizzadeeg voor 2 pizza’s van 25 cm doorsnede:
10 gram droge gist
150 ml lauw water 
2 tl zout (afgestreken)
350 gram Italiaanse ‘00’ bloem di grano tenero 
6 eetlepels extra vergine olijfolie
Voor het pizzabeleg:
6 eetlepels passata
circa 100 gram gorgonzola
extra: 2 pizzavormen (of springvormbodems) doorsnede 24 / 25 cm 
Langer dan 1 uur

Recept

Voeg het zout bij de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng de gist met het water en giet dit in het kuiltje. Laat 5 tot 10 minuten rusten.

Roer met een vork steeds een beetje bloem bij het gistmengsel en schenk er als je de helft van de bloem hebt toegevoegd 3 eetlepels olijfolie bij. Meng nu weer een beetje bloem bij het mengsel en voeg weer 3 eetlepels olijfolie toe. Stort het uit op een met bloem bestrooit werkvlak en kneed het deeg nu verder met de hand totdat het zacht en elastisch is.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een met olijfolie ingesmeerde kom (zodat het deeg straks niet in de kom plakt). Dek af met een schone vochtige theedoek en laat tenminste 1 uur op een warme plek rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.

Verwarm de oven voor op 220° C.

Bestrooi het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in twee ballen en rol ze uit met een deegroller tot ronde lappen. Doe het deeg in de vorm (met olie ingevet) en laat het buitenste randje omhoog staan. Heb je geen pizzavormen, gebruik dan de bodem van een springvorm, werkt ook goed!

Verdeel drie eetlepels passata over een pizza met behulp van een lepel (gebruik de bolle kant).  Verbrokkel de gorgonzola erover. 

Bak de pizza in circa 15 minuten gaar in de oven

TIP: pizza is leuk om te maken met kinderen! 
toegevoegd door zitizitoni