Gehaktballetjes in tomatensaus met feta
Dit hartige gerecht is geinspireerd door de griekse keuken, toch echt grieks is het niet. De balletjes zijn kruidig en vol van smaak, de saus is zoet-zuur en dik, met smeltende brokjes zoute feta, echte comfort food. Serveer ze met rijst en eventueel een groene salade.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

500 g lamsgehakt of rund- of gemengd gehakt
1 ei
2 eetlepels volle yoghurt
1 eetlepel paneermeel of een verkruimeld beschuit
2 eetlepels olijfolie
1 ui
1 wortel
1 rode paprika
een glas rode wijn
een blik ontvelde tomaten in blokjes
1/2 glas water
1/2 eetlepel suiker
kruiden: 2 fijngemaakte teentjes knoflook, 1 eetlepel gehakte (verse) oregano, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel k
200 g feta
Langer dan 1 uur

Recept

Meng de kruiden goed door elkaar en verdeel ze in twee evengrote delen.
Het gehakt met de ei, yoghurt, paneermeel en de helft van de kruiden mengen, zout naar smaak toevoegen. Kleine gehaktballetjes van draaien (2-3 cm in diameter) en aanbraden in een eetlepel olijfolie. Helemaal gaar hoeven ze niet te worden. Uit de pan scheppen en opzij zetten.
De ui, wortel en paprika in stukjes snijden, zachtjes in de olijfolie aanbakken zonder te bruinen. Gebruik hiervoor een grote hapjespan, het liefst eentje die gelijk in een oven kan. Afblussen met wijn, de rest van de kruiden toevoegen, tomaten, water, suiker en gehaktballetjes, wees voorzichtig met zout, op het eind wordt de feta toegevoegd, die ook voor voldoende zout zorgt. Even omroeren en in voorverwarmde oven zetten (170C) voor een uur. Als dit niet mogelijk, kan het gerecht ook goed op een heel zacht vuurtje op het fornuis stoven.
De helft van de feta verkruimelen en voorzichtig door de saus heen roeren. De rest van de feta gebruiken als garnering.
Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome