Griekse pastagratin
Pastaliefhebber? Maar een beetje vol gegeten met de Italiaanse variëteiten? Probeer dan zeker deze originele Griekse pastaschotel met zuiderse groenten en pikante worst uit! Eenvoudig en snel een heerlijk stukje Griekenland op je bord…

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 g Griekse pasta ‘kritharaki’ of een andere pastasoort
8 merguez worsten
2 sjalotten
2 teentjes look
6 dikke tomaten
1 rode paprika
1 gele paprika
1 aubergine
1 courgette
100 g gratinkaas of een bolletje mozzarella
150 g fetakaas
100 g groene en/of zwarte olijven
1 el suiker
6 el olijfolie
15 g boter
verse peterselie
1 el paprikapoeder
1 mespunt cayennepeper
1 el oregano
1 el komijn
1 potje tomatenconcentraat
zwarte peper
zout
20-30 minuten

Recept

- Pel de sjalotten en snij ze fijn. Pel ook de look en plet de teentjes.
Doe het vel van de tomaten en snij deze in blokjes. Schil de paprika’s en de courgette en snij ook die in blokjes. De aubergine wordt niet geschild om de mooie paarse kleur te bewaren in het gerecht. Snij de groente wel in blokjes.

- Bak de look en sjalot, samen met de komijn en het paprikapoeder, in een hete pan met olijfolie. Voeg de aubergine, courgette en paprika’s toe. Strooi de oregano erover. Laat even zacht stoven.

- Voeg dan de tomatenblokjes en de eetlepel suiker toe. Laat het geheel een 10-tal minuten goed pruttelen. Voeg het tomatenconcentraat toe en roer goed om. Kruid de saus af met zwarte peper, zout en de cayennepeper.

- Bak ondertussen de merguez in een hete pan met boter. Als deze mooi bruin gebakken is, snij je de worsten in stukken.

- Kook ondertussen ook de pasta gaar in lichtgezouten water, volgens de instructies op de verpakking. Giet de beetgare pasta af en laat goed uitlekken.
Meng dan de stukjes merguez onder de tomatengroentesaus.

- Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de saus en roer goed om.

- Spreid een laagje saus in een ovenschotel.

- Verbrokkel de fetakaas of snij het blok in stukjes en strooi de fetablokjes evenredig verdeeld over de sauslaag in de ovenschotel.

- Snij de olijven in stukjes en verdeel ook die gelijkmatig in de ovenschotel.

- Verdeel dan de pasta over het laagje saus met feta en olijven in de ovenschotel.

- Giet de rest van de saus over de pasta in de ovenschotel. Let erop dat de groenten en merguez gelijk verdeeld zijn over de schotel.

- Om af te werken kun je gratinkaas, plakjes mozarrella of extra feta bovenop strooien om de ovenschotel een krokante korst te geven.

- Plaats de ovenschotel een 15-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

- Schep de pasta in een diep bord en werk af met wat fijngehakte peterselie. Een heerlijk stukje Griekenland op je bord, smakelijk!
toegevoegd door Marilisa