Pizza pronto, pizza mini
Zoek je een voorgerecht of aperitiefhapje waar ook kinderen dol op zijn? Maak dan je eigen minipizza’s. Het is eens wat anders dan de gewoonlijke chips en nootjes. Ook heel leuk voor verjaardagsfeestjes: laat de kinderen hun eigen pizza’s beleggen en er is niemand die zegt ‘dat lust ik niet’.

Ingrediënten
Voor 6 personen

1 ui
2,5 teentjes knoflook
2 grote vleestomaten
20 g pijnboompitten
50 g Parmezaanse kaas
1 potje tomatenpuree
1 eetlepel suiker
citroensap
verse basilicum
olijfolie
1 bolletje mozzarella
kerstomaten
zwarte olijven
peper
zout
pizzabodem: pitabroodjes of tortillavellen
andere toppings naar keuze zoals tonijn, ansjovis, hesp, chorizo, kaas
rucola
30-60 minuten

Recept

Wie zelf de tomatensaus en pesto wilt maken, haalt alle ingrediënten in huis en kan er op voorhand al aan beginnen. Wie liever wat luier is, gebruikt gewoon een lekkere passata uit brik en een goede bereide groene pesto, en heeft enkel de onderste ingrediënten nodig.

BEREIDING TOMATENSAUS

Snipper de ui na het pellen fijn en plet de knoflook. Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes.
Stoof de uisnippers en knoflookpulp in een kookpot met olijfolie op een matig vuur. Zorg dat ze niet bruin kleuren. Voeg de tomatenstukjes toe en laat een 10-tal minuten sudderen op een zacht vuur tot de tomatenstukjes een platte brei worden.
Voeg het potje tomatenpuree toe aan de saus. Roer goed.
Voeg dan 1 el suiker toe om de bittere smaak van de tomatenpuree al kwijt te spelen.
Mix of blend de saus tot ze een gladde structuur heeft.
Kruid af met peper en zout.

BEREIDING PESTO

Pel de look en snij de halve teen in stukjes. Snij ook de Parmezaan in kleine stukken of verbrokkel ze. Pluk de verse basilicumblaadjes van de takjes en was ze grondig.
Voor de pesto heb je een blender nodig. Voeg de pijnboompitten, de look, stukjes Parmezaanse kaas met een flinke scheut olijfolie in de blender en blend tot een gladde massa.
Voeg dan de verse basilicumblaadjes toe. Neem een goed hand vol. Blend alles een tweede keer tot je een lopende pesto krijgt. Voeg desnoods wat extra olijfolie toe.
Voeg het citroensap toe en wat verse peper. Zout is overbodig, want de kaas geeft voldoende smaak. Mix nog een laatste keer.

VOORBEREIDING PIZZABODEMS

Wil je grotere pizza’s, neem dan pitabroodjes die je even in de broodrooster steekt en dan doormidden snijdt. Zo krijg je twee platte ronde pizzapitabodems.
Wil je echte minipizza’s, gebruik dan tortillavellen waaruit je kleine rondjes duwt met een steekvorm. Of wie handig is met een aardappelmesje en zin heeft in wat knutselwerk, snijdt ze gewoon uit.
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden.

MINIPIZZA'S BELEGGEN

Smeer de helft van de pizzabodems in met de tomatensaus, de andere helft met de pesto.
Snij de kerstomaten in partjes en de bol mozzarella in kleine schijfjes.
Beleg de pestopizza's telkens met een stukje kerstomaat en mozzarella. Wie wil kan ook een stukje ansjovis toevoegen. Minder geliefd door kinderen, maar heerlijk voor ons.
De tomatenpizza’s kun je met allerlei toppings beleggen: een plakje hesp, chorizo, tonijn, olijven. Werk af met kaas naar keuze. Of je kiest voor een eenvoudige margherita en houdt het bij een plakje mozzarella: veilig spel voor de kinderen.
Bak de minipizza’s een 5- tot 8-tal minuten in de oven.
Afwerken kun je door een vers blaadje basilicum of rucola op de pizza’s te leggen.
toegevoegd door mbos