Gegratineerde aardappelschijfjes met bacon en prei
Probeer dit stevige gerecht van romige aardappelschijfjes met spek en prei als het buiten koud en guur is. Heerlijk met een volle Merlot! Tips: -Lekker met veldsla. -Laat spek en prei weg en serveer als bijgerecht bij vlees en groenten. -Snij de aardappels zo dun mogelijk. -Gebruik een ronde ovenschaal van ca. 24 cm.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 teentje knoflook, doormidden gesneden
boter, voor het invetten van de ovenschaal
1 kilo vastkokende aardappels
200 g magere spekblokjes
2 preien, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
250 ml room
400 ml volle melk
mespunt nootmuskaat
1tl Dijonmosterd
zout en versgemalen peper
Langer dan 1 uur

Recept

Verwarm de oven voor op 200°C en wrijf een ovenschaal in met een halve knoflookteen. Vet de schaal in met boter. Borstel de aardappels onder de kraan schoon, schil en en snij ze in zeer dunne plakjes. Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder vet in 2 minuten. Voeg daarna de prei toe en bak nog 2 minuten mee. Verwarm intussen de room een melk samen met de rest van de knoflook (uitgeperst), nootmuskaat, Dijonmosterd, zout en versgemalen peper. Voeg de aardappelplakjes toe en kook al roerend in ongeveer 10 minuten of tot er een romige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur af en roer het spek en de prei erdoor. Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak in 45-50 minuten. Laat 5 minuten afkoelen voor het serveren. Heerlijk met veldsla.
toegevoegd door PWestbeek