Zweedse balletjes
Deze smakelijke balletjes worden geserveerd in een romig sausje met friet. Voor een zoet accent geven we er een lepeltje cranberry compote bij! Van dit recept krijg je ongeveer 40 balletjes.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 snee witbrood, in stukken gescheurd (zonder korst)
100 ml melk
500 g half om half gehakt
1 sjalotje, fijngesneden
1 tl gemalen piment
snufje gemalen kaneel
1 ei
zout en peper
1 el olijfolie
10 g boter
1 ½ el bloem
350 ml hete runderbouillon
100 ml room (op kamertemperatuur)
Ovenfriet, voor erbij
Cranberry compote, voor erbij
30-60 minuten

Recept

  • Week het brood gedurende 10 minuten in de melk. 
  • Kneed gehakt, sjalotje, gemalen piment, gemalen kaneel, ei, geweekt brood en zout en peper in een kom. 
  • Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bord. Laat ze een half uurtje in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor en bak de ovenfriet volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie en boter in een grote koekenpan. Bak de balletjes (in twee gedeelten) rondom bruin en gaar in 10 minuten. 
  • Haal de balletjes uit de pan en leg ze op een bord onder aluminiumfolie.
  • Verlaag het vuur en roer de bloem goed door het overgebleven vet. Roer de hete runderbouillon er langzaam door, verhoog het vuur en kook de saus al roerend in ongeveer 2 minuten, juist totdat hij dikker begint te worden.
  • Roer de room langzaam door de jus. Doe de balletjes terug in de pan en laat ze afgedekt nog 4 minuten koken. 
  • Serveer de balletjes met de roomsaus, de ovenfriet en een lepeltje cranberry compote.
toegevoegd door PWestbeek