Paola’s Tarte Tatin
Een van de meest klassieke Franse desserts ooit. Serveer deze heerlijk taart met een klodder crème fraîche of een bolletje kaneel-ijs. *Gebruik een tarte tatin vorm/pan van 25 cm

Ingrediënten
Voor 8 personen

Voor het deeg:
250g bloem
mespunt zout
110g koude boter, in blokjes gesneden
40g koude margarine, in blokjes gesneden
1 ei
2 el water
Voor de vulling:
8 kleine appels (ca. 750g) geschild en zonder klokhuis
zaadjes van 1 vanille stokje
1 tl gemalen kaneel
120g boter
200g kristalsuiker
Langer dan 1 uur

Recept

Verwarm de oven op 180°C voor. In de kom van je keukenmachine, de bloem, zout, boter en margarine mengen totdat het mengsel op droge havermout lijkt. Voeg het ei en het water toe en laat de machine draaien totdat het deeg in een bal samenkomt. Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot een cirkel die iets groter is dan je bakvorm. Leg het deeg in de koelkast en ga verder met de rest van het recept.Snij de appels doormidden, doe ze in een grote kom en meng ze voorzichtig met vanille en kaneel.Leg je tarte tatin vorm/pan op het fornuis en laat de boter op een heel laag vuur langzaam smelten. Als de boter bijna volledig gesmolten is, roer je de suiker erdoor gedurende 1-2 minuten. Verhoog het vuur een beetje en laat het mengsel langzaam karameliseren zonder te roeren. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het is heel belangrijk dat je niet in de pan roert. Til af en toe de pan op en laat de karamel even ronddraaien. Leg de appels in de pan met de gesneden kant naar beneden. Draai ze daarna om zodat ze helemaal met de karamel bedekt worden. Verlaag het vuur en laat de appels 5 minuten koken. Haal het deeg uit de koelkast. Na de 5 minuten kooktijd, leg je het deeg op de appels en zorg je dat je de randjes iets naar binnen duwt. Gebruik een vork om gaatjes in het deeg te prikken. Bak de taart 45-50 minuten. Laat deze tenminste 10 minuten afkoelen voordat je hem op een bord omkeert.  Heerlijk met crème fraîche of vanille/kaneel-ijs.
toegevoegd door PWestbeek