Kip in romige paddestoelen saus
De saus bij deze kip is zacht, maar tegelijkertijd krachtig van smaak. Je kunt verschillende soorten paddenstoelen gebruiken, als het maar niet bij de gewone champignons blijft. Te serveren met eiernoedels, aardappelpuree of verse brood, om de heerlijke saus op te vegen.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

1 hele kip (of 1,3kg kipdelen)
300g verse of diepvries paddestoelen 
20g gedroogde eekhoorntjesbrood
30g roomboter
1 eetlepel olie
2-4 sjalotten
een glaasje witte wijn
3 blaadjes verse salie
100ml slagroom
2 eidooiers
zout en peper naar smaak
verse bieslook om mee te garneren
30-60 minuten

Recept


Het eekhoorntjesbrood indien nodig in kleinere stukjes breken, snel wassen en laten weken in heet water zo'n half uur.
De kip in stukken snijden, de botten zeker laten zitten, ze dragen bij aan de smaak. Kruiden met zout en peper en goudbruin aanbakken in olie en boter, op redelijk hoog vuur. Uit de pan halen en het vuur matigen.

In dezelfde pan (tussendoor absoluut niet wassen!) de fijn gesnipperde sjalotjes glazig aanbakken, daarna de paddenstoelen mee laten sauteren. Ik heb dit keer cantharellen uit de diepvries gebruikt, maar een mengsel van verse paddenstoelen is ook uitstekend, als ze maar smaakvol zijn. Afblussen met wijn, het eekhoorntjesbrood samen met de vocht toevoegen en de kip terugleggen in de pan. Salie fijn snipperen en toevoegen aan het geheel. Aan de kook brengen en 30-40 minuten laten sudderen op zacht vuur onder de deksel. 

Als de kip goed gaar is, hem uit de pan halen en afgedekt bewaren. De pan van het vuur halen. De slagroom opkloppen met de eidooiers en voorzichtig aan de kookvocht toevoegen, indien nodig heel voorzichtig opwarmen zodat de saus bindt. Het gaat schiften als het gekookt wordt. Daar wordt het niet minder lekker van, wel minder mooi. De kip terugleggen in de saus, serveren met een paar snippers bieslook of gebakken blaadjes salie.
toegevoegd door BGastronome